lunes, 15 de octubre de 2012

Si vols aprendre, ensenya.


Des del segle XIX fins al segle XXI està vigent l’educació de l’escola tradicional, es a dir, tot i que han passat dos segles d'evolució, tecnològica i científica, l’escola segueix sent la mateixa malgrat els canvis.
La educació d'abans era la de l’escola tradicional segons en Zabala, i escola transmissiva segons Tonucci, on els mestres eren els que tenien el coneixement i els alumnes anaven sense saber res i deixant les experiències fora de l’escola, per escoltar i aprendre del mestre. Després està la educació de l’escola moderna, segons Tonucci l’escola constructiva, on el mestre no ho sap tot i els alumnes que ja tenen un cert coneixement van per a reflexionar y organitzar-los.
L’escola tradicional està enfocada aprendre coneixements que són necessaris per després anar a la universitat. Però el problema es que hi ha molta gent que rep aquesta educació que no arriba mai a la universitat i que aquests coneixements no els proporcionen gens de benefici. En canvi l’escola moderna com diu Zabala està centrada en “la formació integral de les persones” o en altres paraules en el desenvolupament de la personalitat dels alumnes. Aquesta escola està mes enfocada al saber pràctic, perquè els alumnes creen la seva personalitat a partir de les experiències de l’educació dins i fora de l’escola, en canvi l’escola tradicional s’enfoca més cap al saber teòric, perquè els alumnes només escolten i memoritzen els coneixements del professor i del llibre, i aquest coneixement només es necessari per anar a la universitat i no te cap relació amb el desenvolupament de la pròpia persona.
Segons Zabala “La obligación  de los poderes públicos es establecer un sistema educativo que permita garantizar el pleno desarrollo de la personalidad de sus ciudadanos y ciudadanas, a partir de una regulación de las distintas instancias educativas”. Ara molta gent pensarà que si l’escola moderna és millor que la tradicional, perquè no es posa en pràctica? Pues bé, en Zabala en aquest text diu que el que ha de canviar la forma d’educació és el sistema educatiu, que no només es responsabilitat dels professors o professores de l’escola, si no de tot el conjunt de gent que forma la educació formal, informal y no formal, tots junts col·laboren en la formació integral de la persona, i no vol dir que perquè els professors canviïn la seva manera de ensenyar deixarà de estar vigent l’escola tradicional. L’escola ha de estar pensada per l’educació moderna però per això o es crea una nova escola o només una nova estructura.
Les lectures dels llibre 11 ideas clave.Como aprender y enseñar competencias de n’Antoni Zabala, Va de mestres. Carta als mestres que comencen de Jaume Cela Ollé i Juli Palou Sangrà i Ensenyar o aprendre? de Tonucci són les que me han ajudat a tenir coneixements sobre aquesta polèmica de les dos escoles i també gràcies a les explicacions de Gemma a classe.
Esper que aquesta entrada vos agradi i us faci reflexionar com jo he fet sobre aquest tema de l’educació i que tingueu la vostra pròpia opinió.
Per últim deixaré un video on parla de l'escola tradicional i la moderna.

No hay comentarios:

Publicar un comentario