lunes, 19 de noviembre de 2012

Quines són les competències.


Durant aquestes setmanes, en totes les entrades hem estat parlant de les competències, que eren i en que es basaven, però mai hem dit quines són les competències. Les competències són 8 i es divideixen en  4 grups. En el grup de les comunicatives es troben la competència comunicativa lingüística i audiovisual, i l’artística i cultural, en les metodològiques es troben la competència de tractament de la informació i competència digital, la matemàtica, i la de aprendre a aprendre, en les personals només hi ha una la autonomia i iniciativa personal, i per últim en les de conviure i habilitar el món es troben la de coneixement i interacció amb el món físic i la social i ciutadana.

Actualment en els centres el coneixement es divideix en àrees o matèries, que és el que estudien els alumnes i hi ha algunes competències que coincideixen amb les matèries. Però hauria de ser al revés, s’han d’estudiar les competències tot i que hi hagi que no coincideixen amb matèries. Per això és necessària un area comú que contengui aquestes competències però que a la vegada també es puguin substituir per activitats de aprenentatge.

Les competències s’aprenen segons una seqüència didàctica que es divideix en 5 parts, la primera identificar l’objecte d’estudi en la realitat, la segona és la construcció de les possibles respostes al problema, la tercera és la expressió de la resposta al problema, la quarta és la revisió del coneixement per a planificar el seu aprenentatge i per últim la sexta part que és la seva aplicació a situacions reals i diferents. Per estudiar les competències no només s’ha de plantejar com problema amb lògica disciplinar si no que la resolució del problema tingui una aplicació a un problema a la vida real que més endavant ens puga ajudar en situacions de la reals.

Tot i que canviem les matèries per les competències encara hem de canviar moltes coses per a que funcioni millor. Hi ha d’haver un canvi curricular, que és el que encara ha de ensenyar el professor i quina informació està a l’abast de l’alumne, perquè hi ha conceptes que necessites que t’expliquin. També ha de haver un canvi en el professorat, han de avaluar a cada alumne per saber com s’ha desenvolupat individualment per saber com exercita les competències, també han de utilitzar, com diu el professorat en els vídeos del col·legi de Jacint Verdaguer, una tecnologia dolça, és a dir, preocupar-se per la persona. Un canvi d’eines, s’han d’utilitzar les eines més noves per als nens i el desenvolupament de la classe. I per últim un canvi d’espais, s’ha de canviar la distribució de la classe i utilitzar altres espais i obrir-se a l’entorn. Un altre dels canvis també seria que no només els professors avaluessin als nens en la seva competència sinó tots els professor avaluar als nens en totes les competències segons el que ensenyi cada professor.

L’ensenyança per competències la trobo important e interessant però alhora també veig molt difícil la seva aplicació ja que serien molts de canvis, tot i que necessaris per millorar la educació. Però està bé que encara que les competències no estan aplicades hi hagi professors que estan conscienciats de la importància que tenen i que és necessari un canvi.

Us recoman aquests vídeos de les competències  penjaré 1 però hi ha 7 vídeos però des de el primer es pot arribar-hi.

lunes, 12 de noviembre de 2012

El currículum

Ir a descargar

Aquesta setmana parlarem del currículum. Aquest concepte ja l’havíem mencionat a classe però encara no desenvolupat ni treballat. El currículum es refereix al conjunt de competències bàsiques, objectius, continguts, criteris metodològics i de avaluació que els estudiants han d’aconseguir en un determinat nivell educatiu.
Va ser introduït per primera vegada per la LOGSE (Llei Orgànica General del Sistema Educatiu) en 1990. L’estructura la forma l’administració central, a vegades junt amb la comunitat autònoma, el centre i els professors. El currículum té un mínim de competències d’educació transferides per la comunitat autònoma, en l’escola es concreta i reorganitza, majoritàriament té una funció d’orientació.

Cada etapa hi ha uns objectius que s’han de complir que estableix el currículum per passar de cicle. Tot i que aquest és obligatori  s’aplica també a cicles que no són obligatoris com infantil o batxillerat. En batxillerat és important perquè es fa de cara a la prova de selectivitat, però en infantil han de començar a desenvolupar la seva personalitat, no a omplir-se de continguts. Més que un currículum, necessitem mestres competents i professionals capaços de desenvolupar la seva pròpia programació. Hi ha molts que com que cada any el currículum és el mateix i el coneixement és globalitzat no es molesten i utilitzen la programació dels anys anteriors o la del llibre, és a dir, el currículum  s’identifica amb el llibre de text. Els professor a vegades es preocupen només de cobrir tots els objectius, i no de com ho estan fent i si d’aquella manera és el millor per als alumnes, ho fan d’una manera rapida pel carregament de contingut.


Una altra de les coses importants del currículum és com s’elegeix el que és important per tractar a l’escola, i es fa a través de quatre fonts. La primera font és la sociocultural, ensenyaments tenint en compte el context, la psicològica, segons les característiques dels nens en les diferents etapes, la disciplinària allò rellevant de cada àrea, i la pedagògica, com s’ensenya cada contingut depenent de la disciplina. A l’educació infantil el que s’ha d'aconseguir és ,que a partir del aprenentatge d’uns continguts determinats, com podem assolir les capacitats, com les cognitives o lingüístiques, que són els objectius generals.

El currículum té dos parts una bona i una altra dolenta. La bona es que pot servir per orientar per saber més o menys quins continguts has de seguir, però la dolenta és que hi ha professors que no proposen cap objectiu propi, es a dir, no innoven i només es basen en el currículum. En la meva etapa en el institut he vist molts així que el primer dia et deien que havies de mirar l’índex del llibre i que era allò el que anàvem a fer en tot el curs. I dic jo, si només anem a utilitzar el llibre per a que necessitem el professor?

lunes, 5 de noviembre de 2012

Les competencies


Make your own slideshow at Animoto.


A la entrada anterior  ja parlarem del terme competències, que surt molt bé explicat en el llibre de Antoni Zabala, però aquesta setmana aprofundirem una mica més en aquest idea que introduirem la setmana passada. Començaré definint que és una competència, és una capacitat o habilitat per efectuar tasques en situacions diverses, de forma eficaç, en contextos diferents, de manera integrada i relacionada. Aquest terme es començà a utilitzar en el món de l’empresa i estava atribuït a la resolució de problemes, i més tard en l’educació i es refereix al que han d'aprendre els nens a l’escola. Les competències es la posada en pràctica del saber teòric en qualsevol context.

Abans eren pocs els que utilitzaven el terme competència, com els innovadors del segle passat, però actualment ha passat a estar inclosa en el currículum.
L’objecte d'estudi de l’escola ha de ser la vida, i s’ha de orientar als alumnes segons les seves possibilitats En canvi l’objecte d’estudi són unes matèries determinades i no hi ha formació respecte al mon laboral que a la fi és on desprès estarem tots, les disciplines són insuficients per poder entendre la vida. Com a experiència, molts dels coneixements que he après en aquests anys no els record, i per exemple no me han ensenyat com fer un currículum que es un coneixement que més tard es posarà en pràctica no com les matèries i per tant és més útil.

Un dels objectius de ensenyar per competències és aprendre a conviure, aprendre a saber, aprendre a fer, aprendre a conèixer i aprendre a ser. Els principis psicopedagògics ens senyalen les condicions que han de donar-se en tot procés d’aprenentatge de competències. Per ser competent has de saber el aprenentatge de coneixements, de fets, de procediments, de actituds i de conceptes. Per saber els conceptes hem de fer una construcció personal del significat, per als fets hem de recordar-los, per als procediments han d’aplicar-se en contextos determinats i per la actitud ha de ser positiva i bona. Els professors per tal de que aprenguin tot això han de fer tasques en els que ells hagin de treballar, s’han de motivar i els hem de motivar, han de posar ganes e iniciativa, tot i que no tot els nenes són iguals i necessitaran diferents tipus de atenció ja que seran diferents graus de competències.
Els nens sobretot han de donar-li utilitat als coneixements i fer una reflexió sobre el que fan però no dissociada del seu ús.

Tot i que duc bastant de dies donant a classe les competències encara em costa saber exactament el que són, perquè tot i que és aprenentatge pràctic això engloba moltes més coses. La setmana passada sabia que era però no el que era necessari per ser competent, i quan ho veus aclareix moltes coses i veus millor la importància que té. També com hem llegit el llibre d’en Zabala i a més en la última sessió de bases didàctiques varem veure una conferència de Zabala a Eivissa on parla d’alguns capítols del seu llibre poc a poc anam tenim més coneixements sobre les competències.


Aquest és un altre video que vaig veure en el bloc de l'escola can cantó. http://cancantocompetencies.blogspot.com.es/2011/11/dos-videos-per-reflexionar.html





Aquestos són els enllaços de les fotos:

http://www.arteyfotografia.com.ar/18218/fotos/406886/